و خورشید همچنان می دمد

و خورشید همچنان می دمد

نسلی می رود و نسلی می آید و بر اساس داستانی به قدمت تاریخ نسل گذشته همواره نسل جدید را وامدار تحقق آرمانهای خام نایافته خویش می داند و نسل جدید همواره در پی آن است که بار تعهدات گذشته را از دوش خویش فرو افکند و چه بسیار پیش آمده در زمانهایی و مکانهایی از تاریخ این انقطاع بین نسلها به ویژه در پاسداشت ارزشهای هویتی و ملی در گذر از راههای سخت و دشوار در مواجهه با مهاجمان  و غارتگران و نادانان به شکافی هراسناک شده است.

بی هیچ تردیدی به سراغ فرش دستباف خویش می رویم،فرشی که به هر حال منعکس کننده بخشی از تاریخ و هویت ملی ماست. بین نسلی که امروز متولی این کالای هنری است بانسلی که در آغاز قرن حاضر گنجینه ای نفیس و بی نظیر و با شهرتی جهانی برای ما به ارمغان گذارد فاصله ای بسیار افتاده است و سودجویان و نفع طلبان و نادانانی با تیشه های تخریبی و تحقیری که بر ریشه های این هنر فرد ؟ این فاصله نسلی را تعمیق بخشیده اند.

اما، کاروان حیات بشری بی توجه به تلاشهای واپسگرایانه بدون ارتباط تنگاتنگ نسل هایی که خواسته و ناخواسته در سیر تجربیات ؟ گذشتگان خویش گام نهاده و با این کاروان همراه شده اند از توقف باز می ماند و همواره ؟ خواهند بود که نه فقط با کاروان همراه می شوند بلکه شانه خویش مسئولانه زیر باری می کنند مفاهیمی بنام ملیت  هویت تاریخ و … میراث نسل گذشته است بر زمین نیفتد.

قلم به عنوان یکی از آن معدود انسانهایی که گاه با نا امیدی به تلاش ولو اندک در پر کردن این فاصله عمیق اجتماعی داشته اند درست در شرایطی که فرش ایران زیر بمباران تهاجمات خیره سرانه تحت عناوین استعمار ی بودن و انبوه سازی و جهانی شده و غیره شاهد حضور واقعیتی دلنشین و امیدوار کننده بودم.در شهر کوچک فارسان شهری کوچک در جوار شهرکرد و در استانی محروم بنام چهارمحال بختیاری  در شرایطی از هیچ کجا صدایی و حرکتی در حمایت از بقا و دوام فرش دستباف دیده نمی شود جمعی جوان دانشجو و مشتاق در نقطه ای دورافتاده امکانات خویش را سر هم می کنند تا وسیله سفر مسافری را فراهم کنند که برایشان از ارزشها و امیدهای فرش بگوید این مسافر خوشبخت من بودم و در ان جمع دیدم که آن تیشه بدستان چقدر حقیرند و این عاشقان فرش ( که در جاهای دیگر هم هستند) چقدر بزرگ.امیدهای شیرین در دل من گفت که تا در این سرزمین جوانانی این چنین علاقمند مسئول و متعهد وجود دارند نه فقط که فرش و هر هنر ارزش ملی دیگر که ملیت از بین نخواهد رفت.

عنوان کتابی از ارنست همینگوی ( نویسنده آمریکایی)

الوان غیرثابت
اخیراً از طرف وزارت مالیه راجع به اموال غیر ثابت که قاچاق محسوب می گردند متحدالمال زیر به عموم ادارات مالیه و ایالات و ولایات صادر گردیده است.
بر طبق اطلاع واصله در بعضی دکانهای عطاری و غیره مقادیری الوان غیر ثابت یافت می شود که صاحبان آنها به علت عدم اطلاع مبادرت به خرید و فروش آنها می نمایند.
لازم است فوراً اعلانی منتشر و مردم را دعوت نمایند که آنچه از الوان غیر ثابت دارند ظرف یک ماه به مالیه محل تسلیم نمایند.پس از انقضاء مدت یکماه در صورت تفتیش و کشف الوان غیر ثابت طبق ماده 7 و 9 مشمول قانون قاچاق 16 اسفند 1307 خواهند شد.
قالی بافی در ایران
در چند شماره از نشریه اطلاعات مربوط به ماههای آبان و آذر مقاله بهتری ( بدون امضاء که احتمالاً به قلم مدیر روزنامه است ) به چاپ رسیده که در بخشی از آن ضمن اظهارتاسف از وضع رقت بار و بد قالیبافان ضرورت جلوگیری از افزایش تولیدات بد توجه به کیفیت فرش و همچنین توجه به وضعیت زندگی کارگران را یادآوری کرده است.قابل ذکر است که تاریخ 1310 که مقارن 1930 میلادی است سال بحران اقتصادی امریکا و کسادی فرش ایران در بازارهای امریکاست و جالب اینجاست که بعد از این تاریخ به علت خروج تجار خارجی و وارد شدن بخشی از سرمایه های ملی و تولید کنندگان خوشنام در کار فرش برای حداقل دو دهه فرش ایران به درخششی فوق العاده دست می یابد.
البته خبری از تغییر وضعیت قالیبافان که همواره آسیب پذیرترین بخش تولید فرش بوده اند نداریم جز آنکه با تاسیس شرکت فرش نوعی سرمایه گذاری دولتی وارد کار تولید می شود.بخشهایی از مقاله به شرح زیر است:
بنابراین در درجه اول باید قالی بافی تقلیل وارد شده و بعد در صدد تکمیل و اصلاح آن بر آمده و فرشهای خوب تدارک نمود.موضوع دیگری که باید تحت قاعده و اصولی قرار گیرد اصلاح وضعیت رقت آور قالیبافان است که اداره کل صناعت باید این لانه ها و سردابها را خراب و به جای آنها در محل های قابل سکونت و آفتابگیر و خشک ایجاد نماید و حقوق بافندگان را مطابق احتیاجات تنظیم نموده و ساعات کار و استراحت آنها را معین کند.نهایت آنکه فرش نباید به قیمت جان و نقوش این مملکت بافته شود و صاحب کار باید حقوق و حدود بافندگان را براساس اصول منظمی که اداره مربوطه معین می کند حفظ نماید.

پیمایش به بالا